Stiekeme bomen

bron: fotonu.nl

Met een populier die spontaan omviel, haalde een gemeente in augustus 2013 de voorpagina van de krant. De boom kwam precies tussen een fietser en zijn fietskar terecht. De vader en zijn vijfjarig zoontje kwamen er vanaf met een beenbreuk en een schaafwond. Maar dat had ook heel anders kunnen aflopen!

Boom gemist

De gemeente had deze boom niet gecontroleerd omdat deze in bosplantsoen stond en niet direct aan een weg. Uit dit incident blijkt wel dat ook dit soort ‘stiekeme’ bomen gevaar kunnen opleveren. Veel gemeenten hebben hun bomen in bosplantsoen niet goed in beeld. Vaak hebben juist deze ‘stiekeme’ bomen extra veel probleemtakken en gebreken; ze zijn immers nooit bewust als boom onderhouden.

Boomregister

Met het boomkronenbestand van het Boomregister is het gemakkelijk om snel en geautomatiseerd alle bomen in een beheergebied in kaart te brengen. Door de gegevens van het Boomregister te vergelijken met de bomen uit het beheersysteem, blijkt al snel waar de hiaten zitten. Naast de exacte kroonprojectie, kunnen ook de exacte boomhoogte aan de boom in het beheersysteem worden gekoppeld. Op deze manier helpt het Boomregister om stiekeme bomen in kaart te brengen.

Meer weten?

Neem dan hier contact met ons op!

Posted in: